2010. febr. 22.

A valódi csoki, a ChoX ereje

   


 Először egy kis időutazásra invitáljuk Önt! Kalandozzunk egy kicsit a múltban, abban az időben, amikor a kakaóbab még értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások kellékeként használták. Nézzünk bele az  aztékok mindennapjaiba, ahol azt látjuk, hogy napi rendszerességgel nagy mennyiséget fogyasztanak a chocolatl-ból. Ezért talán, már meg sem lepődünk azon, hogymajdnem minden problémájukra gyógyír volt, katonáik minden csata előtt fogyasztottak az erőt adó italból.  


Ugyanakkor nemcsak a katonák, hanem a parancsosztók körében is előkelő helyen állt a chocolatl, mint ahogy a 16. században uralkodó Montezuma kedvence is volt. A legenda szerint ez volt az egyetlen ital, amit fogyasztott. Nem csoda, hogy népes udvartartásába tartozó hölgyek kívánságait maradéktalanul teljesíteni tudta.



Európában csak jó száz évvel később, a 17. század közepén, a teával egy időben terjedt el. 
A chocolatl-t a kávénál nemesebb italnak, arisztokratikusabb finomságnak tekintették. Az osztrák és francia nemesség a spanyol udvarból vette át a csokoládéivás divatját. Ám nem mindenhol talált kedvező fogadtatásra: vegyes érzelmeket váltott ki: Linné istenítette, ezért adta neki a Theobroma, azaz „az istenek eledele” latin nevet.
 


Számtalan nemzetközi vizsgálat készült a kakóbab jótékony egészségügyi hatásairól: 
§ Legfőképp antioxidáns tartalma miatt emelkedik ki, ami által lassítja az öregedési folyamatokat és jó közérzetet, frissességet biztosít.

§ Jótékony a szív és érrendszeri problémákra
§ A normáltól eltérő vérnyomás, érszűkület, érelmeszesedés esetén, koleszterinszint szabályozás
§ Növeli a stressz-tűrő képességet, a depressziót pedig csökkenti, 
§ miközben éberséget, szellemi frissességet ad: memóriát és koncentrációt javít. 
§ Emellett biztosítja a bőr hidratáltságát, bizonyos UV védelmet nyújt, és egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” bőrt eredményez. 
§ Ismert még köhögéscsillapító hatásáról és, mert csökkenti a megfázásos tüneteket. 
§ Meglepő módon pedig étvágycsökkentő fogyókúránál, sőt hatása zsírégetés fokozó!
 

Minek köszönhetőek a jótékony hatások? A hatások a flavonoidok családjába tartozó flavanoloknak (catechin, epicatechin)  köszönhetőek. Tartalmaz még antocianidineket, pro antocianidineket (OPC) és további 200, az egészséget támogató természetes anyagot. A kakaóbabban a központi idegrendszerre élénkítő hatást kiváltó theobromin és koffein található, másik hatóanyaga a feniletilamin, ami a kutatók szerint afrodisztikus erejű, illetve flavonoidokban is rendkívül gazdag, melynek antioxidáns hatását köszönhetjük.



De manapság nem minden csoki, ami csoki! Az ipari feldolgozásban egy olyan technológiát használnak a kakaóbab ízének megszüntetésére, mellyel a kakaóbab polifenoljainak 90%-át eltüntethetik, azaz pont azokat az anyagokat, aminek nagyszerű antioxidáns egészségvédő hatásait köszönheti.

A boltok polcaira kerülő, hagyományos eljárással készülő csokoládé már nem tartalmazza a kakaóbab polifenoljait, antioxidáns hatását, ellenben nagy mennyiségű finomított cukrot és adalékanyagokat, így mellesleg magas kalóriatartalommal is bír.
 

Mitől más a ChoX eljárás? Speciálisan kerül feldolgozásra a kakaópor, melynek az az eredménye, hogy a nyers kakaóbab hatóanyagainak több, mint 90%-a megmarad! Nincs megpörkölve, nincs alkalizálva. Minderre úgy képes, hogy nagyon kellemes ízű termék készíthető belőle. A legkifinomultabb Belga csokoládégyártási hagyományokat továbbfejlesztve, kíméletes eljárással megőrzésre kerül a hatóanyag a késztermékekben.


Ön tudta? A legmagasabb ORAC értékkel rendelkező élelmiszer, a szárított kínai farkasbogyó (Goji Berry) és mangosztán mellett maga a Kakaó!

Mit jelent az ORAC érték? Egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
 
Mennyi a napi ajánlott ORAC fogyasztás?
Térségünkben átlagosan kb.1.500 ORAC-ot juttatunk be étkezésünkkel naponta, az ajánlott napi 3.000-5.000 ORAC értékhez képest, amely ahhoz kell, hogy a szövetek antioxidáns kapacitása szignifikáns mértékben megváltozzon. 

Melyek a legmagasabb ORAC értékkel rendelkező élelmiszerek?

Gyümölcsök ORAC értéke 1 g gyümölcsre vetítve:

Szárított kínai farkasbogyó (Goji Berry) 303
Nyers kakaóbab 260
Mangosztán 198

Aszalt szilva 57,7 - Fekete áfonya 24 - Mazsola 28,3 - Eper 15,46 - Szeder 20,36 - Szilva 9,49 - Málna 12,20 - Grapefruit 4,83 - Kékszőlő 7,39 - Alma 2,18 - Dinnye 2,52
 

A ChoX, napi adagjában 4.000-12.000 ORAC egység található, és ráadásul finom is! - Az 5.600 ORAC érték egyenlő 5,8 kg paradicsom vagy 1,2 kg banán vagy 0,9 liter vörösbor elfogyasztásával.
 



Az Organic Mission nekünk kedvez! Ezentúl, mi is élhetünk az Istenek eledelével: ugyanazzal, a kakaóbab értékeit teljes mértékben megőrző csokoládéval, amit a közép- és dél-amerikai birodalmak lakói élveztek nap, mint nap!Amely 500-1000 %-kal több polifenolt tartalmaz még a legdrágább és legmagasabb minőségű fekete csokikhoz viszonyítva is!


Egységben az erő: Kakaó és bio Goji Berry – a verhetetlen antioxidáns tartalomért!



De nézzük, milyen előnyöket tartogat még az Organic Mission a fogyasztók számára? Kezdjük a legmegdöbbentőbbel: 
§ A ChoX nem hízlal, sőt fogyni lehet vele! 
§ Édes ízét nem a cukornak, de nem is a szintetikus édesítőszereknek köszönheti, hanem a szuperkritikus extrakcióval kivont gyümölcstartalomnak (goji berry)!
§ Egy szeletkéje / adagja bőven fedezi a szervezet napi antioxidáns szükségletét, ami 3.000-5.000 ORAC érték. 
§ Oly mértékig tele van egészségmegőrző, immunerősítő és vitaminizáló hatóanyagokkal, hogy gyermekeknek nyugodt szívvel adható az általuk méltán gyűlölt vitamintabletták helyett! Hitetlen és táplálék-kiegészítőknek ellenálló családtagjainkba is be tudjuk juttatni egy mennyei csokiital segítségével az antioxidánsokat és a tápanyagokat – mindezt észrevétlenül.


Ne csak a fogyasztó járjon jól a minőséggel! Az Organic Mission büszke arra, hogy a Chox termékcsaláddal csatlakozik a Fair Trade programhoz. A méltányos vagy becsületes kereskedelem (angolul: fair trade) olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért. Missziónk a Föld kizsákmányolásának megállítása, amelyet a Fair Trade égisze alatt, nem csak a természetre, de a természet megművelőire is kiterjesztünk!

Nincsenek megjegyzések: